Menu

KOBRA - What the waf

zondag 01 okt 2017 | 16.00 uur

Met het theaterconcert What the Waf brengt Kobra een ode aan kunstbeweging De Stijl en de dadaïstische soirees van begin vorige eeuw. Precies een eeuw na de oprichting van de kunstbeweging kijkt Kobra terug: wat motiveerde de kunstenaars destijds? Muzikaal aanknopingspunt voor What the Waf is pianiste Nelly van Doesburg, vrouw van Theo van Doesburg, grondlegger van De Stijl. Nelly speelde eigenlijk het liefst Chopin, maar mocht dit niet van haar man Theo. Ook vond manlief dat Nelly als kunstenares niet zoveel waard was: vrouwen waren er immers voor de performance, mannen voor het creëren.

 

Nou Theo, dat zullen we nog wel eens zien. In deze voorstelling speelt Kobra onder regie van Jorinde Keesmaat, met de balans tussen anti-kunst en kunst, en tussen esthetiek en non-esthetiek, zowel in beeld als muziek. What the Waf is een vocale reactie op de hedendaagse maatschappij, met muziek van o.a. Kurt Schwitters en Béla Bartók. Net als De Stijl wil What the Waf het publiek uitdagen: Wat is wenselijk? Wat is schoonheid? Heeft het dadaïsme nog een functie in onze maatschappij?

Het Kobra Ensemble bestaat uit Ingrid Doude van Troostwijk, Lea Klarenbeek, Lonneke Kegels, Sterre Konijn, Pitou Nicolaes en Saskia Voorbach. Kobra zingt een mix van klassieke- en hedendaagse muziek, volksmuziek en popmuziek. Daarnaast kenmerkt het opzoeken van de grens tussen muziek en theater Kobra’s huisstijl. Met haar unieke vorm van muziektheater, haar veelzijdige concertlocaties en haar interdisciplinaire samenwerkingen heeft Kobra de afgelopen jaren een pionierspositie vervuld in de Nederlandse kamermuziekwereld.

De zangeressen van Kobra leerden elkaar kennen in het Nationaal Kinder- en Jeugdkoor. Zij hebben allen een achtergrond in de klassieke muziek, maar delen een brede muzikale en academische nieuwsgierigheid. Zij hebben zich, individueel en als groep, ontwikkeld in de klassieke muziek, popmuziek, muziektheater en in verschillende takken van wetenschap (o.a.: politicologie, kunstgeschiedenis, literatuurwetenschappen en religiestudies). Deze verscheidenheid is terug te zien en te horen in de voorstellingen van Kobra.

Kobra zoekt constant naar nieuw publiek door op verscheidene podia, evenementen en festivals op te treden, zowel verwacht als onverwacht. Kobra was de afgelopen jaren te zien op grote Nederlandse podia, zoals het Concertgebouw Amsterdam, en Het Muziekgebouw aan ’t IJ, bij nationale televisieprogramma’s zoals Podium Witteman en Vrije geluiden, maar ook op popfestivals, musea en zelfs in een zwembad. Kobra werkte samen met o.a. Iván Fischer en het Budapest Festival Orchestra, leden van het Concertgebouworkest, maar ook met beeldend kunstenaars, videokunstenaars, verhalenvertellers, instrumentalisten, kostuumontwerpers, regisseurs en componisten. In juni 2016 waren zij te gast op het Serenade! Washington D.C. Choral Festival in Washington D.C. (VS).  


Samen met Jorinde Keesmaat ontwikkelde Kobra afgelopen jaar de programma’s ‘Stille Nacht’, een theatrale meezingvoorstelling voor kinderen (in samenwerking met verhalen verteller Sahand Sahebdivani), en ‘Niets is wat het lijkt’, een muziektheatervoorstelling met als doel meer jong publiek naar het Concertgebouw Amsterdam te krijgen. Een bezoeker over deze laatste voorstelling: 'One of the best concerts I have been to at The Concertgebouw! Those girls are special. (...) They used the space as an instrument. The visuals, the acting, the music.., everything! It was WOW'